Un pla de carrera és bàsicament una guia personalitzada que ajuda tant als empleats com a les empreses a seguir un camí clar cap al creixement professional. Per a les empreses, és una manera eficaç d’assegurar-se que el seu equip estigui alineat amb els objectius de la companyia, mentre que per als empleats és una eina motivadora que els ofereix una visió clara d’on poden arribar dins de l’organització.

En aquest post, veurem per a què serveix un pla de carrera, com es fa, els diferents tipus de pla de carrera que existeixen i per què és tan important tenir-ne un en qualsevol empresa.

Per a què serveix un pla de carrera?

L’objectiu principal d’un pla de carrera és establir un camí clar tant per al creixement personal de l’empleat com per al desenvolupament de l’empresa. Per als empleats, aquest tipus de pla ajuda a enfocar-se en el seu desenvolupament professional, identificant les habilitats que necessiten millorar i els objectius que volen assolir. A més, és una forma de sentir-se motivats, sabent que hi ha un propòsit clar i metes assolibles dins de l’organització.

Pel costat de les empreses, tenir plans de carrera no només millora la productivitat, sinó que també redueix la rotació de personal. Un empleat que veu oportunitats reals de creixement dins de la companyia està molt més motivat i és menys propens a buscar feina en un altre lloc. A més, un pla de carrera ben estructurat permet que els objectius individuals dels empleats s’alineïn amb les metes més àmplies de l’empresa.

Com es fa un pla de carrera?

Fer un pla de carrera efectiu requereix temps i planificació, però els resultats valen la pena:

  • Autoavaluació inicial: Primer, és necessari que el treballador, amb ajuda del seu superior o un mentor, analitzi les seves habilitats actuals, les seves fortaleses i les àrees en què necessita millorar. També és important entendre els seus interessos i cap a on li agradaria dirigir la seva carrera dins de l’empresa.
  • Establir metes clares: Una vegada s’ha fet l’autoavaluació, s’han de definir metes a curt i llarg termini. Aquestes poden ser objectius com millorar certes habilitats, obtenir una certificació o fins i tot aspirar a un ascens. L’important és que siguin assolibles i realistes.
  • Desenvolupar un pla d’acció: Després d’establir les metes, és necessari definir les accions concretes que l’empleat haurà de seguir per assolir-les. Això pot incloure participar en cursos de formació, assumir noves responsabilitats o rebre mentoring per part de persones més experimentades.
  • Seguiment continu: Un pla de carrera no és alguna cosa que es faci una vegada i s’oblidi. És important fer un seguiment regular per avaluar els progressos i ajustar les metes o les accions en funció dels resultats i de les noves oportunitats que puguin sorgir.

Tipus de pla de carrera

Hi ha diversos tipus de pla de carrera, depenent de les necessitats de l’empleat i l’estructura de l’empresa. Alguns dels més comuns són:

  • Pla de carrera vertical: En aquest cas, l’objectiu és avançar en la jerarquia de l’empresa, ocupant llocs de més responsabilitat. Aquest tipus de pla és comú entre els qui aspiren a llocs de lideratge o direcció.
  • Pla de carrera horitzontal: Aquí, en lloc de pujar, l’empleat busca adquirir noves habilitats i coneixements en àrees relacionades amb el seu rol actual. És ideal per a qui vol especialitzar-se sense canviar necessàriament de lloc.
  • Pla de carrera diagonal: Combina un ascens en la jerarquia amb l’adquisició de noves habilitats en diferents àrees. Aquest tipus de pla és ideal per a empleats que desitgen un desenvolupament integral i una visió global de l’empresa.
  • Pla de carrera extern: Aquest pla està orientat a empleats que busquen desenvolupar habilitats que els permetin avançar fora de l’organització, encara que no significa que planegin marxar immediatament.

Per què és important tenir un pla de carrera a la teva empresa?

Tenir un pla de carrera a la teva empresa és essencial perquè ajuda a retenir el talent i a desenvolupar el potencial dels teus empleats. Quan les persones saben que tenen oportunitats reals de creixement dins de l’organització, se senten més motivades i compromeses amb la seva feina. Això no només redueix la rotació de personal, sinó que també millora l’ambient laboral. Et recomanem també donar una ullada al nostre post sobre les 5 claus per tenir un bon clima laboral, on coneixeràs més aspectes que fan que millori l’ambient laboral.

A més, un pla de carrera ben dissenyat permet que els empleats desenvolupin les habilitats necessàries per assumir rols més importants dins de l’empresa. Això no només assegura el creixement personal dels empleats, sinó també la sostenibilitat de l’empresa a llarg termini, disposant d’un equip ben format i preparat per afrontar nous reptes.

De fet, des d’una perspectiva d’atracció de talent, una empresa que ofereix plans de carrera serà més atractiva per a nous candidats. En un mercat laboral competitiu, les oportunitats de desenvolupament professional són un factor decisiu a l’hora d’atraure els millors professionals.