En algun moment, cap al 2010 i el 2011, l’auge de les xarxes socials va fer que esdevinguessin espais propicis per a l’ocupació. D’aquesta manera, els candidats van començar a trobar en aquestes plataformes, resposta a una necessitat concreta per aquells dies: trobar una feina per travessar la crisi.

Així, molts van trobar feina, asseient-se així un precedent: les xarxes socials eren útils en la recerca activa d’oportunitats laborals. Però de la mateixa manera que des del lloc dels treballadors es va trobar una solució al món social mitjana, el reclutament de personal es va veure afavorit per aquestes plataformes.

Indubtablement, en aquell moment es va iniciar un camí de creixement i aprenentatge, perquè per als que treballaven en selecció de personal, era tot un desafiament incorporar les xarxes socials com a eines per buscar i trobar candidats a diferència del procés de reclutament tradicional.

Al llarg d’aquest post comentarem què és, per a què serveix, els seus pros i contres perquè puguis entendre per què el reclutament 2.0 s’ha estancat.

Què és el reclutament 2.0?

El reclutament 2.0 és una forma moderna de trobar candidats usant Internet, i més específicament, les xarxes socials com LinkedIn, Twitter o Facebook: aquestes plataformes es van convertir en el lloc on les empreses buscaven les persones adequades per a una feina.

Aquest enfocament permet a les empreses accedir a un món sencer de possibles empleats i, a més, construir una imatge atractiva del que és treballar-hi. No obstant això, amb el temps, tantes empreses van començar a fer servir les mateixes tàctiques que l’espai es va omplir, i destacar-se entre la multitud es va fer cada cop més difícil.

Per què serveix el reclutament 2.0?

A continuació et comentarem per a què serveix el reclutament 2.0:

  • Arribar a més persones: Amb les xarxes socials, les empreses podien i poden assolir moltíssima gent.
  • Buscar just el que necessites: Aquestes eines et permeten filtrar i buscar candidats amb les habilitats exactes que necessites, cosa que estalvia molt de temps.
  • Mostrar la cultura de l’empresa: Pots fer una bona impressió de com és treballar a la teva empresa, cosa que ajuda a atraure persones que realment encaixen amb el teu equip i millorar el teu Employer Branding.
  • Accelerar el procés: En poder contactar directament amb els candidats, tot el procés de selecció es torna més ràpid i dinàmic.

Per a quins llocs de treball serveix el reclutament 2.0?

El reclutament 2.0 no és la millor opció per a tots els treballs. A continuació, et mostrem les àrees on millor encaixa aquest tipus de reclutament:

  • Tecnologia: Si cerques algú per a un lloc en desenvolupament de programari, anàlisi de dades o ciberseguretat, el reclutament 2.0 pot ser el teu millor aliat.
  • Màrqueting digital i comunicació: Els experts en màrqueting digital i xarxes socials són fàcils de trobar i contactar a través de les plataformes on ja estan actius.
  • Consultoria i assessoria: Molts consultors i freelancers usen aquestes plataformes per mostrar la seva feina i trobar nous projectes.
  • Recursos Humans: Fins i tot els reclutadors solen ser reclutats a través d’aquestes xarxes, aprofitant la seva presència a LinkedIn i altres plataformes.

No obstant això, si el que necessites són emprats per a treballs més operatius o rols que requereixen una cerca local més específica, és possible que el reclutament 2.0 no sigui la millor eina.

Reclutament 2.0: Avantatges i desavantatges

Com qualsevol altre mètode, el reclutament 2.0 compta amb diferents avantatges i desavantatges, aquests són alguns:

Avantatges del reclutament 2.0

  • Abast global: Pots buscar talent arreu del món, cosa que és ideal si la teva empresa té presència internacional.
  • Construcció de marca: Ajuda a crear una imatge atractiva de la teva empresa, un aspecte clau per atraure els millors candidats.
  • Interacció directa: Les xarxes socials permeten que parlis directament amb els candidats, cosa que pot fer que el procés de reclutament sigui més ràpid.

Desavantatges del reclutament 2.0

  • Saturació: Amb tantes empreses fent el mateix, destacar es torna cada cop més complicat.
  • Dependència de la tecnologia: Si no tens els recursos o el coneixement necessari, pot ser difícil treure’n el màxim profit a aquestes eines.
  • Pèrdua de personalització: Tot i que pots segmentar, el procés de vegades es percep massa automatitzat i sense el toc humà.
  • Competència intensa: Els millors talents solen rebre múltiples ofertes, cosa que pot disminuir l’efectivitat de la teva estratègia de reclutament.

Infofeina i el reclutament 2.0

A mesura que el reclutament 2.0 s’enfronta als seus desafiaments, plataformes especialitzades com Infofeina ofereixen una alternativa més enfocada i efectiva. En lloc de submergir-se en un mar de perfils a les xarxes socials, Infofeina connecta les empreses amb candidats que realment s’ajusten al que busquen.

Amb Infofeina, les empreses poden segmentar amb precisió, enfocar-se al mercat laboral local i, el més important, oferir una experiència personalitzada. Mentre que el reclutament 2.0 es pot percebre com a impersonal i de vegades ineficaç, Infofeina et permet trobar el talent adequat de manera més ràpida i senzilla, donant-li un toc més humà al procés. Registra’t ara i gaudeix de tots els avantatges que t’ofereix la nostra plataforma!