A continuació t’expliquem la diferència entre salari brut i net per a així poder ajudar-te a entendre què és cada concepte:

El salari brut és el total d’ingressos que un empleat acorda rebre pel seu treball abans de qualsevol deducció. Aquesta suma inclou el salari base, juntament amb altres remuneracions addicionals com bons, hores extres, comissions, entre altres beneficis monetaris que pugui tenir l’empleat. És important destacar que el salari brut és la xifra de partida per a qualsevol càlcul relacionat amb la compensació laboral i s’esmenta usualment en els contractes de treball.

D’altra banda, el salari net és la quantitat de diners que l’empleat rep efectivament en el seu compte bancari o en mà, després de l’aplicació de totes les deduccions legals i fiscals. Aquestes deduccions poden incloure impostos, contribucions a la seguretat social, pensions, assegurances de salut, entre altres. El salari net és l’ingrés real que l’empleat pot utilitzar per a les seves despeses personals i planificació financera.

En altres paraules, mentre el salari brut representa el cost total per a l’ocupador i la xifra inicial de la remuneració, el salari net és el que l’empleat realment guanya al mes.

Què són les deduccions?

Si et preguntes què són les deduccions, en poques paraules, són les sumes que es resten del salari brut d’un treballador per a així obtenir el net. A continuació, et desglossem els tipus de deduccions més comunes en els salaris:

Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF)

Aquesta és una de les deduccions principals. L’IRPF és un impost progressiu, cosa que significa que, a majors ingressos, major és el percentatge aplicat. La taxa varia depenent de diversos factors, com el nivell d’ingrés, la situació personal i familiar de l’empleat, i altres possibles reduccions.

Contribucions a la Seguretat Social

Les contribucions a la seguretat social són obligatòries i financen el sistema de seguretat social d’Espanya, que inclou pensions, prestacions per desocupació, i assistència sanitària. Les contribucions es divideixen en diverses categories, com a contingències comunes, desocupació, formació professional i Fons de Garantia Salarial (FOGASA). Tant emprats com ocupadors contribueixen a aquest sistema, però les quantitats exactes varien.

Plans de Pensions i Altres Productes de Previsió Social

Encara que no són obligatoris, alguns empleats opten per contribuir a plans de pensions privats o productes de previsió social complementaris, que poden ser deduïts directament del salari brut.

Quotes Sindicals

Els empleats que són membres d’un sindicat poden optar per pagar quotes sindicals, que es dedueixen directament del salari.

Acomptes i Préstecs

Si l’empleat ha rebut acomptes o préstecs de l’empresa, els pagaments per a retornar aquestes sumes poden ser deduïts del salari brut.

Aquestes deduccions varien en funció del salari i de la situació personal de cada empleat. A més, pot haver-hi altres deduccions específiques depenent del contracte de treball i de les polítiques internes de l’empresa. Per a obtenir un càlcul exacte i personalitzat, es recomana utilitzar eines de càlcul de salari net o consultar amb un assessor fiscal.

Calcular el salari net

Calcular el salari net a partir del brut mensual implica considerar deduccions, com les esmentades amb anterioritat, entre altres, depenent de les circumstàncies del treballador o empresa. A continuació, realitzarem un exemple perquè sigui més fàcil d’entendre:

Un treballador cobra 1.900 €, hem de restar-li les contribucions de la Seguretat Social que es troben entre el 6 i 7%. Partim que aquesta contribució és del 6,4%, seria 1.900 euros * 6,4% = 121,6 euros.

D’altra banda, trobem l’IRPF, una deducció més complexa perquè depèn de diversos factors com la situació personal, familiar i el tram d’ingressos. En aquest cas, creurem que la taxa d’IRPF aplicable és del 14%. Llavors, seria 1.900 euros * 14% = 266 euros.

Una vegada obtinguem les deduccions, ja podem calcular el nostre salari net. El que farem serà restar les deduccions del salari brut i així aconseguirem el net: 1.900 euros – 266 euros – 121,6 euros = 1512,4 euros.

Per tant, 1512,4 euros serà el salari net que rebrem per cada mes treballat, en aquest cas.

Salari brut i net

Esperem que hagis comprès la diferència entre salari brut i net, la qual cosa segur que t’ajudarà a obtenir una major planificació financera personal. Si estàs interessat a saber més sobre els salaris, et recomanem consultar el nostre post sobre tipus de salaris a Espanya.