Negociar un salari és un tema clau tant si estàs en recerca d’una nova feina com si ja fa temps que estàs en el teu lloc actual. No és una tasca fàcil, però saber com fer-ho correctament pot marcar una gran diferència en la teva carrera professional. En aquest post, t’expliquem com negociar un salari en diferents contextos, des de l’entrevista de feina fins quan ja fa un temps que estàs en un mateix lloc.

Com negociar un salari en una entrevista de feina

Quan assisteixes a una entrevista de feina, és comú sentir-se insegur sobre com abordar el tema del salari. Però, si ho fas bé, pot ser una excel·lent oportunitat per assegurar-te de rebre una remuneració adequada. La clau és preparar-te bé abans de l’entrevista. Investiga quin és el rang salarial del lloc al qual aspires i, si és possible, informa’t sobre el que sol pagar l’empresa en posicions similars. D’aquesta manera, quan arribi el moment de parlar de diners, tindràs una base sòlida per negociar.

Durant l’entrevista, és important que et mostris segur i professional, sense semblar massa exigent. Pots preguntar alguna cosa com: “Quin és el rang salarial per a aquesta posició?”. Un cop et donin una xifra, pots aprofitar per destacar les teves habilitats i èxits, i justificar per què creus que et mereixes estar a l’extrem superior d’aquest rang o fins i tot una mica més. És útil ser flexible també, esmentant que, si no és possible un salari més alt, estaries disposat a negociar altres beneficis, com dies addicionals de vacances o formació.

Com negociar el salari en una nova feina

A vegades, no tens l’oportunitat de parlar de salari durant l’entrevista inicial o prefereixes esperar una mica abans d’abordar-ho en profunditat. Si aquest és el teu cas i ja has començat en una nova feina, pots utilitzar els primers mesos per demostrar el teu valor abans de parlar d’un augment salarial.

És recomanable esperar almenys fins que hagis superat el període de prova o hagis complert uns sis mesos. Durant aquest temps, tindràs l’oportunitat d’aportar resultats tangibles i d’entendre millor el valor que aportes a l’empresa. Llavors, quan sentis que ha arribat el moment adequat, pots sol·licitar una reunió amb el teu cap per discutir les teves responsabilitats i com aquestes es reflecteixen en el teu salari actual. És important que presentis exemples clars dels teus èxits i que destaquis com has superat les expectatives inicials.

D’aquesta manera, podràs abordar el tema d’una manera que sembli natural i justificada, sense que la conversa giri únicament al voltant dels diners. Així, sabràs com negociar el salari en una nova feina sense pressionar massa, però deixant clar que valores la teva aportació.

En cas de voler negociar el salari quan ja portes més temps en un mateix lloc, et recomanem consultar el nostre post anterior on profunditzem sobre com demanar un augment de sou.

Puc perdre la feina per negociar el salari?

És normal tenir por de parlar d’un augment salarial i pensar que pot posar en risc el teu lloc. No obstant això, si negocies de manera adequada, això no hauria de ser un problema. Cap ocupador raonable et farà fora només per voler discutir el teu salari. Dit això, pot succeir que l’empresa no es pugui permetre pagar el salari que estàs demanant.

Per això, és fonamental tenir clar el que pots oferir i com la teva experiència justifica la teva sol·licitud. També és important mantenir una actitud oberta i comprensiva si l’empresa t’explica que no pot complir amb les teves expectatives econòmiques. En aquest cas, pots aprofitar per negociar altres aspectes, com més dies de vacances o una major flexibilitat horària, la qual cosa també pot millorar la teva qualitat de vida sense que l’augment sigui estrictament salarial.

En definitiva, quan et plantegis negociar un salari has de tenir sempre en compte la teva experiència en el sector i el que pots aportar. A més, recorda que mostrar interès per l’èxit de l’empresa també t’ajudarà a reforçar la teva posició.